10 Tips για μια χαρούμενη εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών, τόσο για την οικογένεια όσο και για την ίδια τη γυναίκα, σε σωματικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Ειδικά στην πρώτη εγκυμοσύνη μου αρέσει κάτι που άκουσα

” δεν γεννιέται μόνο ένα μωρό, γεννιέται και μια μητέρα” .

Ως την ημέρα που θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί μια γυναίκα υπήρξε κοπέλα, νεαρή γυναίκα, εγκυμονούσα. Όμως εκείνη την ημέρα γίνεται μητέρα.

Κάποιες γυναίκες βιώνουν την περίοδο της εγκυμοσύνης με ιδιαίτερα ευχάριστα συναισθήματα. Άλλες  πάλι μπορεί νιώθουν ότι τα η διάθεση τους έχει σκαμπανεβάσματα σαν … καρδιογράφημα, μια πάνω μια κάτω. Σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει να κάνει με τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά ας μην υποτιμήσουμε και τον ρόλο που παίζει  και ο τρόπος που η γυναίκα φροντίζει τον εαυτό της, δηλαδή τις ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες της, τα όρια της. Την ψυχική υγεία της με λίγα λόγια.

Και όπως σε πολλές καταστάσεις υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε και υπάρχουν και αυτά που δεν θα μπορέσουμε να ελέγξουμε.

Ας επικεντρωθούμε στο τι μπορούμε να ελέγξομε. Είναι η στάση μας γενικά προς την ζωή και την εγκυμοσύνη ειδικότερα, οι συνήθειες μας και οι σκέψεις  και οι συναναστροφές μας.

Έτσι κάποιες απλές και μικρές αλλαγές μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο πως μια γυναίκα θα βιώσει την εγκυμοσύνη της.

1.  Προσωπική ανάληψη ευθύνης

Αναλαμβάνω την ευθύνη για τον εαυτό μου σημαίνει ότι δεν περιμένω από άλλους να  μαντέψουν, να καταλάβουν και να ικανοποιήσουν τις όποιες ανάγκες μου, είμαι εγώ υπεύθυνη να  αναγνωρίσω, να κατανοήσω και να φροντίσω  την κάλυψη των αναγκών μου.

2. Υγιής καθημερινότητα ( ύπνος, φαγητό, άσκηση)

Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και η ήπια άσκηση, όπως  το περπάτημα έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και γενικότερα.

3. Τοξικές σχέσεις

Όταν κάποια σχέση νιώθεις ότι σε βλάπτει, σε  εξαντλεί ή σε προσβάλει με οποιονδήποτε τρόπο έχεις το δικαίωμα να απομακρυνθείς. Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και χρησιμοποίησε αυτό το δικαίωμα σου πριν φτάσεις στα όρια σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει καλό να απομονωθείς. Φρόντισε να συναναστρέφεσαι με  ανθρώπους που έχουν μια θετική ματιά και έναν καλό λόγο. Προτίμησε την συναναστροφή με φίλους που σε κάνουν να γελάς και να χαλαρώνεις.

4. Ημερολόγιο

Με το γράψιμο  επιβραδύνεται η ταχύτητα που σκεφτόμαστε. Επίσης είναι και ένας τρόπος να εξωτερικεύσουμε όσα νιώθουμε, ειδικά αν οι γύρω μας μοιάζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν πιθανόν έντονα συναισθήματα μας.   Το περιεχόμενο του ημερολογίου μπορεί να είναι από την καταγραφή της ημέρας, τις αλλαγές που παρατηρείς ή κάθε τόσο ένα γράμμα στο μωράκι που έρχεται το οποίο θα μπορεί να διαβάσει όταν μεγαλώσει ή ακόμα και στον εαυτό σου ή στον πατέρα του μωρού, που συχνά νιώθει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στην εγκυμοσύνη.

5. Απόλαυσε την προετοιμασία

Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική. Μετέτρεψε  την προετοιμασία του ερχομού του μωρού όσο πιο συνειδητά μπορείς. Όχι επειδή πρέπει. Επειδή  όλοι αυτό κάνουν ( μαθήματα τοκετού, διακόσμηση δωματίου κλπ). Συνόδευσε κάθε πράξη με ευχάριστες εικόνες για εκείνη τη στιγμή/ φάση.

6. Μίλησε για κάθε ιατρική απορία με τον γιατρό σου/ την μαία της εμπιστοσύνης σου

Μην κρατάς απορίες, φόβους, ενδοιασμούς  όσον αφορά το σώμα σου, τον τοκετό ή την ανάπτυξη του μωρού για τον εαυτό σου.  Όσο τα κρατάς μέσα σου υπάρχει κίνδυνος να τραφούν και να διογκωθούν από την φαντασία σου. Έχεις δικαίωμα σε απαντήσεις και το να ασχοληθεί κάποιος με όσα σε απασχολούν.

7. Φρόντισε τις προτεραιότητες και τα όρια σου

Αξιολόγησε τις προτεραιότητες σου.  αν και όταν νιώσεις ότι φτάνεις στα όρια  της αντοχής σου βάλε όρια. Αυτό μπορεί να αφορά την εργασία ( όχι μόνο τις ώρες εργασίας αλλά και τις συνθήκες και την ταχύτητα σου), τις δουλειές στο νοικοκυριό ή την ανατροφή μεγαλύτερων παιδιών. Μην διστάσεις να ρωτήσεις  τους ανθρώπους που σε αγαπούν, ενδιαφέρονται και νοιάζονται αν μπορούν με κάποιον τρόπο να βοηθήσουν.

8. Αναπνοή συνειδητά

Παρατήρησε την αναπνοή σου.  Είναι ρηχή; Είναι επαρκής; Είναι μεγαλύτερη η εισπνοή ή η εκπνοή; Μέχρι που φτάνει ο αέρας που αναπνέεις, στο θώρακα, στην κοιλιά;  Παρατήρησε χωρίς καμία πρόθεση να αλλάξεις τον ρυθμό, με μια στάση αποδοχής.

9. Πρόσεχε την κατεύθυνση των σκέψεων σου

Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου.  Έχεις την τάση να πλάθεις καταστροφικά σενάρια ή περιμένεις θετικές εξελίξεις; Όλοι μας  κάνουμε λάθη στον τρόπο που σκεφτόμαστε, όπως το να προσωποποιούμε ότι συμβαίνει ( να θεωρούμε ότι εμείς φταίμε για ότι συμβαίνει) ή να υπερ-γενικεύουμε κάποιο συμπέρασμα μας. Όσο έχεις επίγνωση αυτών των γνωστικών λαθών, τόσο πιο εύκολα θα τα διακρίνεις και θα επανεστιάσεις τη σκέψη σου σε πιο ωφέλιμα μοτίβα.  Οι πρόσφατες έρευνες λένε ότι το έμβρυο αποθηκεύει τα συναισθήματα που νιώθει η μητέρα από την 8η εβδομάδα.

10. Παρακολούθησε τι συμβαίνει σε κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη του εμβρύου  ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα ραγδαία. Μάλιστα δεν θα δίσταζα να πω ότι προκαλεί δέος το τι συμβαίνει σε αυτήν την κουκίδα που  μέρα με τη μέρα μεγαλώνει. Ήξερες ότι η καρδιά του μωρού αρχίζει να χτυπά από την 6η εβδομάδα; Ότι την 13η εβδομάδα έχει διαμορφώσει τα μοναδικά του δαχτυλικά αποτυπώματα;

Παρακολουθώντας την ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα θα νιώσεις ότι δένεσαι με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το μωράκι σου.  Επίσης αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να συμπεριλάβεις και τον πατέρα αλλά και τα μεγαλύτερα αδέρφια για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας.

Και εκείνες τις ημέρες που δεν νιώθεις όμορφα να θυμάσαι ότι το σώμα σου  έχει όλη τη γνώση, όλες τις πληροφορίες για να εξελιχθεί αυτό το θαύμα της ζωής!
Μια νέα ύπαρξη αναπτύσσεται μέσα  σου!

Και σύντομα θα έρθει η στιγμή που θα πεις :  Καλωσήρθες μωράκι, σε περιμέναμε !

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.



Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: