8 Μύθοι σχετικά με την Ύπνωση

  1. Η ύπνωση είναι ίδια με τον ύπνο

Όχι. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ύπνο. Στην πραγματικότητα οι αισθήσεις οξύνονται σε αντίθεση με την κατάσταση ύπνου. Ο πελάτης απλά επιλέγει να στρέψει όλη την προσοχή του στις αισθήσεις και τα συναισθήματα του.

  1. Ο υπνοθεραπευτής έχει απόλυτο έλεγχο πάνω στον υπνωτιζόμενο.

Λάθος. Ο υπνοθεραπευτής είναι απλά το εργαλείο που βοηθάει τον πελάτη να έρθει σε επαφή με όσα στοιχεία στον εσωτερικό του κόσμο τον εμποδίζουν στην καθημερινότητα του, να τα κατανοήσει και να δώσει την δυνατότητα να αλλάξουν.

  1. Η ύπνωση είναι μια ασυνήθης και μη φυσιολογική εμπειρία και κατά συνέπεια μπορεί να βλάψει αυτόν που την υφίσταται.

Πολλές φορές τη μέρα ο νους μας μπαίνει σε κατάσταση ύπνωσης καθώς είναι μια απόλυτα φυσική και αβλαβής κατάσταση.

  1. Ο υπνωτιζόμενος μπορεί να αρχίσει να μιλά αυθόρμητα και να αποκαλύπτει προσωπικές και εμπιστευτικές πληροφορίες.

Όχι. Το σημαντικό δεν είναι τόσο το πώς ο ενδιαφερόμενος περιγράφει την κατάσταση που τον προβληματίζει αλλά το ότι θα βιώσει τον εαυτό του απαλλαγμένο από την όποια δυσκολία. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης δεν ενθαρρύνεται η αυθόρμητη ομιλία του πελάτη, αντίθετα δίνεται ένα λεκτικό ερέθισμα στον πελάτη να βιώσει αλλαγές στις αισθήσεις, την αντίληψη, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά του. Επίσης συμπεριλαμβάνονται προτάσεις για χαλάρωση και ηρεμία ή ακόμα και οδηγίες ώστε το άτομο να φανταστεί ή να σκεφτεί κάποιες ευχάριστες εμπειρίες.

  1. Ο υπνωτιζόμενος θα χάσει κάθε συνείδηση του περίγυρού του και δεν θα έχει καμία μνήμη από την εμπειρία της ύπνωσης

Ο υπνωτιζόμενος έχει πλήρη επίγνωση του ποιος είναι, που βρίσκεται και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ύπνωσης. Όσον αφορά τη μνήμη κάποιες στιγμές πιθανόν να είναι κάπως συγκεχυμένη αρχικά. Και πάλι η εστίαση βρίσκεται στο βίωμα του πελάτη αυτό καθ’ εαυτό και όχι στην γνωστική ή λογική ανάλυση του βιώματος.

  1. Υπάρχει περίπτωση ο υπνωτιζόμενος να μην μπορέσει να βγει από την κατάσταση της ύπνωσης.

Όχι. Όπως προαναφέραμε πρόκειται για μια απόλυτα φυσική και αβλαβής κατάσταση στην οποία ο νους μας μπαίνει και βγαίνει πολλές την ημέρα χωρίς καμιά εξωτερική βοήθεια.

  1. Ο υπνωτιζόμενος μπορεί να προβεί χωρίς τη θέλησή του σε περίεργες ενέργειες υποκινούμενος από τον θεραπευτή

Σε καμία περίπτωση. Στόχος της ύπνωσης είναι να βιώσει ο πελάτης τον εαυτό του και τις δυσκολίες του από μια άλλη οπτική, δεν υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια. Η εστίαση βρίσκεται στον εσωτερικό κόσμο του πελάτη και μόνο.

Σύμφωνα με τον Μίλτον Έρικσον, ο οποίος θεωρείται ο σπουδαιότερος υπνοθεραπευτής όλων των εποχών : Ο ασθενής έχει πάντα τον έλεγχο της θεραπείας σε ασυνείδητο επίπεδο. Ο ασυνείδητος νους έχει τέλεια προστατευτικά συστήματα και είναι σε θέση να απορρίπτει υποβολές ή παροτρύνσεις, άμεσες ή έμμεσες, οι οποίες είναι επιζήμιες, ανεπιθύμητες ή αντίθετες με τις βασικές αρχές και αξίες του ατόμου.

  1. Μόνο τα άτομα με αδύναμη θέληση είναι δεκτικά στην ύπνωση

Όχι. Δεκτικά άτομα στην ύπνωση είναι όσα άτομα έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Ο όρος <αδύναμη θέληση> δεν έχει εδώ κανένα απολύτως νόημα.

Διάβασε εδώ, συχνές ερωτήσεις σχετικά με την Βιοθυμική /Κλινική Υπνοθεραπεία.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.



Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: