15 + 2 Τρόποι να αποφύγεις το στόχο σου

15 + 2  Τρόποι για να  αποφύγεις τον στόχο σου

 

Άκουσε το άρθρο εδώ :

 

Σε μια εποχή και κουλτούρα όπου όλοι σου λένε τι να κάνεις έχουμε ξεχάσει την ικανότητα μας να μαθαίνουμε από τις καταστάσεις και από τους ανθρώπους. Δεν εννοώ τόσο  την μάθηση με την στενή έννοια της διδασκαλίας, αλλά το να μαθαίνουμε κάτι χρήσιμο για τον εαυτό μας, τους γύρω μας, την ζωή μας την ίδια. Το έχω συναντήσει και ως Η ευεργετική δράση του αντιπαραδείγματος.

Πιστεύω πως  όλοι οι άνθρωποι που συναντούμε έχουν κάτι να μας διδάξουν. Συνήθως δεν έχουν καν την πρόθεση για κάτι τέτοιο βέβαια. Κάποιοι θα μας διδάξουν κάτι με τις πράξεις τους και κάποιοι άλλοι πάλι με τις παραλείψεις τους. Σε κάθε περίπτωση ένα χρήσιμο μάθημα κρύβεται μέσα σε κάθε μέρα, κάθε συνάντηση κάθε πρόκληση και κάθε δυσκολία.

Το ίδιο ισχύει και με τους στόχους. Τα πιο σπουδαία  και πολύ χρήσιμα μαθήματα μου τα έδωσαν καταστάσεις και άνθρωποι που ΔΕΝ κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τον στόχο τους, αλλά και δικές μου επιλογές που με απομάκρυναν από τους στόχους μου.

Τα 17 χρήσιμα μαθήματα

  1. Περίμενε να είναι ιδανικές οι συνθήκες.
  2. Διατύπωσε τον στόχο σου όσο πιο γενικά μπορείς, όπως π.χ. Στόχος μου είναι να είμαι ευτυχισμένος/η.
  3. Περίμενε μέχρι και  όλοι οι φίλοι και γνωστοί σου να βάλουν στόχους.
  4. Σύγκρινε σε κάθε ευκαιρία τον στόχο σου και τον εαυτό σου με τους άλλους.
  5. Ζήτα από  τα αγαπημένα σου πρόσωπα να σε υποστηρίζουν καθημερινά με προθυμία και κυρίως με  αυθορμητισμό.
  6. Περίμενε να νιώθεις μια αυθόρμητη εσωτερική παρόρμηση σε κάθε βήμα που πρόκειται να κάνεις.  Χωρίς να νιώθεις άκρατο ενθουσιασμό δεν πρέπει να κάνεις καμία κίνηση.
  7. Μην παρεκκλίνεις ποτέ από τον πρώτο τρόπο που δοκίμασες να υλοποιήσεις τον στόχο σου. Οι δοκιμές και η αλλαγή στρατηγικής απαγορεύονται.
  8. Σταμάτα αμέσως αν έχεις έστω και την παραμικρή αμφιβολία για μια απόφαση σου. Σε κάθε δίλημμα θα ρωτάς τουλάχιστον 15 άτομα να σου πουν τη γνώμη τους, άσχετα αν έχουν κάποια γνώση ή εμπειρία στο θέμα.
  9. Όσο πιο συχνά μπορείς να εστιάζεις στα εμπόδια και στο γιατί δεν μπόρεσες να  προχωρήσεις. Ανέλυσε τα, συζήτησε τα με άλλα άτομα, κυρίως με άτομα που έχουν μεγάλη εμπειρία στο να βρίσκουν και να αναλύουν τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία τους.
  10. Προσπάθησε να υλοποιήσεις τον στόχο σου όσο πιο γρήγορα μπορείς. Μετέτρεψε αυτόν τον μαραθώνιο σε αγώνα ταχύτητας.  Βιάσου. Βιάσου πολύ.
  11. Δεν χρειάζεται  να αξιολογήσεις τι πήγε καλά και τι όχι. Εξάλλου που θα σου χρησιμεύσουν οι πληροφορίες αυτές; Μήπως πρόκειται να βγάλεις συμπέρασμα τι ακριβώς χρειάζεται να αλλάξεις;
  12. Συνέχισε να ζεις με τις ίδιες συνήθειες που ζούσες πάντα. Δεν έπαθες και τίποτα ως τώρα, σωστά; Και άλλωστε τι σχέση έχει με τους στόχους σου ο ύπνος, η άσκηση, η διατροφή σου, η επικοινωνία σου, το πώς διαμορφώνεις το πρόγραμμα σου ( μα τι λέω; Ποιο πρόγραμμα ; )
  13. Κλείσε τα αυτιά σου σε κάθε νέα πληροφορία σχετικά με την διαχείριση χρόνου. Τι ξέρουν άλλωστε όλοι αυτοί από την δική σου καθημερινότητα και τα δικά σου προβλήματα;
  14. Η αναβλητικότητα είναι ένας σίγουρος, 100 % αποτελεσματικός τρόπος ν’ αποφύγεις το στόχο σου. Γιατί να κάνεις κάτι σήμερα αφού μπορείς να το κάνεις και όταν θα έχεις ελεύθερο χρόνο;
  15. Απόφυγε επιμελώς την παρέα, μάλιστα και την συζήτηση με άλλα άτομα που βάζουν στόχους.  Τα μυαλά τους έχουν πάρει αέρα. Πρόσεχε!

Και άλλα δυο μαθήματα

  1. Αν ποτέ σου συναντήσεις κάποιον που κατέκτησε τον στόχο του, εννοείται ότι θα βρεις άπειρους λόγους γιατί εκείνος τα κατάφερε ενώ εσύ όχι. Είναι πασιφανές ότι διαθέτει πολλή βοήθεια/ δεξιότητες/ ταλέντα/ υποστήριξη και πολλά άλλα που εσύ δεν έχεις.
  2. Σε κάθε ερώτηση που σκέφτεσαι  να εστιάζεις  στο γιατί. Αντί για : «πως μπορώ να το ξεπεράσω αυτό;» να αναζητάς την απάντηση στο ερώτημα «γιατί να μην μπορώ να το ξεπεράσω;». Μην ησυχάσεις ώσπου να βρεις απάντηση. Και δεν χρειάζεσαι να εστιάσεις τον εαυτό σου, εννοείται ότι  κάποιος άλλος θα ευθύνεται για κάθε αναποδιά. Μην το σκέφτεσαι καν, δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα γι’ αυτό.

 

Οι στόχοι που θέτουμε έχουν την δυνατότητα να μας ωθούν στην προσωπική μας εξέλιξη με τρόπο που δεν το φανταζόμαστε. Προτιμώ να συσχετίζω τις λέξεις υλοποίηση , πραγματοποίηση, αστοχία όσον αφορά τους στόχους παρά τους όρους επιτυχία και αποτυχία.

Αν θεωρήσουμε ότι η αστοχία είναι αποτυχία, αρνούμαστε να δούμε “το μάθημα” πίσω από την κατάσταση και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.

Η αστοχία μπορεί να με φέρει πιο κοντά στο στόχο

Αν όμως η αστοχία μας διδάξει κάτι χρήσιμο και τελικά, ακόμα και μετά από αρκετές προσπάθειες μας οδηγήσει στην πραγματοποίηση του στόχου μας, τότε μάλλον μας έχει βοηθήσει στη πορεία. Άρα δεν ήταν εντελώς χωρίς νόημα η αστοχία.

 

Αν ξέρεις κι άλλους τρόπους να αποφύγεις τον στόχο σου, άφησε ένα σχόλιο. Πολύ πιθανόν να βοηθήσει κάποιον να μάθει κάτι χρήσιμο.

 

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Νάντια
5 years ago

Έχω αναγνωρίσει στον ευατό μου σε πολλά από αυτά που διάβασα στο post σου σήμερα! Τόσο εύστοχα τα έχεις καταγράψει!
Όλα αυτά είναι ριζωμένα βαθιά στον χαρακτήρα μας (σε κάποιους), δηλαδή στις εμπειρίες της ζωής μας!
Είμαι πεπεισμένη πιαότι όσοι αθροίζουν πολλές από τις παραπάνω τοποθετήσεις – αντιδράσεις, είναι σαν να στήνουν ένα τέλειο σκηνικό αποτυχίας στη ζωή τους!
Ta λές όλα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενημερώσεις μέσω email

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι για τα νεότερα άρθρα, προτάσεις βιβλίων και μελλοντικές ομιλίες συμπλήρωσε εδώ το email σου.



Αποδέχομαι του όρους χρήσης.
error: